Wednesday, June 9, 2010

Rythmic Martial Arts
Aritu aku terjumpa balik buku nota pasal Rythmic Martial Art. So... teringat ler kisah 9 tahun yg lampau waktu aku ikuti kursus RMA ni & aku pon search ler video RMA ni. (TQ to uploader, kalau dpt yg lebih hi-quality pon cun gak)

Ooppss.. bagi yg tak tahu aper itu Rythmic Martial Arts (RMA). Ia adalah kombinasi jurus yg digabungkan daripada 21 jenis seni mempertahankan diri. RMA diasaskan oleh Cikgu Jamal (Sendeng Malaysia) & Pak Ngah (Gayong Malaysia) untuk projek Kementerian Belia & Sukan.
RMA mula perkenalkan adalah sebagai usaha ke arah penyatuan dan semangat kerjasama di kalangan Seni Bela Diri dari berbagai disiplin seluruh negara. RMA mestilah diiringi dengan muzik tapi bukan guna muzik rap atau rock! muzik tersebut telah ditetapkan utk kegunaan RMA. Apa yg paling penting dlm RMA ni adalah keseragaman gerak setiap ahli serta kesesuaian muzik dengan gerak. Kalau dlm pertandingan RMA memerlukan 10 ahli utk satu team, sekurang-kurangnya 3 ahli yang berlainan aliran.

Sebagai contoh: drpd 10 org ahli
- 3 org drpd Persatuan Silat Sendeng
- 3 org drpd Persatuan Aikido
- 4 org drpd Taekwondo

3 + 3 + 4 = 10 dan mengandungi 3 aliran/seni bela diri yg berlainan. Susunan pergerakkan boleh dilihat pada video diatas.

sijil2 tenaga pengajar peringkat negeri & kebangsaan tuu...

No comments:

Post a Comment

orang membebel...