Wednesday, July 15, 2009

RON95


Baru-baru ni aku nak isi minyak kt Petronas area MRR2. sampai kt petrol pump aku tgk pemegang minyak tu kaler kuning! Aik... minyak baru ke? aku try ler usha pump lain, kot ader ke lg minyak yg biasa pakai tu.. haii.. xdee, sumer dh kaler kuning.

Dier tulih kat pump tu, Primax95... pastu bru teringat dulu ader ler dengo2 citer pasal minyak RON95 ni, maybe ni ler minyaknye, memandangkan rega minyaknye RM1.750/liter berbanding dgn RON97 RM1.800/liter, so.. aku pn isi ler, tp biler jalan, mmg terasa kureenggnye dr biasa. terasa cam berat sket, kena plak kete aku pakai transmisi auto. Ader sumber2 yg mengatakan minyak RON97 tu akan dinaikkan harga ke RM2.00/liter.

isu minyak ni maleh nk citer panjang2, bukan leh buat pe pon.. takkan nk boikot kott, klu boikot, naik beskal ler jawabnye! cuma kekadang tu sedih ler, dh nama negara pengeluar minyak, tp rakyat kena pakai minyak yg LOW-GRADE, walaupun murah 0.5sen/liter dr biasa, tp consider mahal ler jugak sbb tahap kuasa pemanduan jadik kurang, biler kurang nak tekan pedal minyak lebih, biler tekan pedal lebih.. guna ler minyak lebih!! PI MAI PI MAI TANG TU gak leee!!

4 comments:

orang membebel...